Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Avtalspension och tjänstepension

Avtalspension är kollektivavtalad tjänstepension från jobbet. Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal kallads det istället för individuell tjänstepension. 

Vad är avtalspension och tjänstepension?

Avtalspension - kollektivavtalad tjänstepension

Avtalspension är en tjänstepension som är avtalad mellan arbetsgivare och fackförbund. Den betalas in av din arbetsgivare.

Villkoren för denna bestäms i de pensionsavtal som träffats mellan arbetsgivare och fackliga organisationer. Vilket avtal som gäller dig styrs av vilken bransch eller fackligt förbund din arbetsgivare tillhör - inte vilken fackförening du eventuellt är medlem i.

Individuell tjänstepension

Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal kan du ändå få tjänstepension. I detta fall kallas det individuell tjänstepension och det är du och din arbetsgivare som sätter villkoren.

Avtalspensionens storlek påverkas av:

  • Hur mycket pengar som har betalats in.
  • Hur stor avkastning du får på dina pengar.
  • Försäkringsbolagens avgifter för att förvalta dina pengar.
  • Under hur lång tid du vill att pensionen ska betalas ut.

Vilka avtalspensioner finns och vilken tillhör du?

Skatt på pension

Ett tips är att du gör en pensionsprognos på minpension.se får att se vilken pension du kommer få. Värt att tänka på är att siffrorna som anges där är bruttobelopp, det vill säga före skatt.

För den allmänna pensionen betalar du kommunens skattesats. När det gäller tjänstepension drar pensionsbolag och banker 30 procent i skatt.

Flytta eller samla din pension

Tips och mer information