1. Jobba på en schysst arbetsplats

I takt med att den allmänna pensionen minskar kommer tjänstepensionen att bli en viktigare del av den totala pensionen. En schysst arbetsgivare tänker på din framtid och betalar in tjänstepension. Om du har kollektivavtal på jobbet ingår alltid tjänstepension. I andra fall kan din arbetsgivare ha ordnat med det på annat sätt.

2. Se över din framtida miljon – kolla var din pension finns och gör prognoser på minpension.se

Gå in på minpension.se någon gång per år för att få en samlad bild över hur stor pensionen kan bli. För många handlar det om minst en miljon när det väl är dags att gå i pension – så visst är väl pensionspengarna värda en liten omtanke då och då?

3. Förenkla pensionsfrågan - samla pensionen på ett ställe

Ett bra sätt att förenkla pensionsfrågan och se hur den utvecklas är att samla pensionen på ett ställe tillsammans med din vardagsekonomi. Då kan du kika lite då och då när du är inne och gör dina vardagsärenden.
Samla pensionen och förenkla pensionsfrågan

4. Se till att du betalar låga avgifter

Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Inom Kollektivavtalad pension, som 8 av 10 anställda har via jobbet, har alla valbara bolag låga avgifter. Det har arbetsmarknadens parter sett till.

5. Se till att hela din pension får bra möjlighet till en god avkastning

Den största delen av vår pension ligger i ett räntesparande – inkomstpensionen. Därför är det viktigt att ser hur övriga delarna i din pension är förvaltade. Pensionsnivån förväntas bli lägre och då blir avkastningen en viktig faktor för att få en bra pension. Studier från USA visar att i ett långsiktigt sparande, liknande pension, så består kapitalet till 70 procent av avkastning när du väl ska plocka ut pengarna. Avkastningen spelar med andra ord en stor roll för din pension.

6. Eventuellt komplettera med privat sparande

Pensionsnivån förväntas bli lägre framöver på grund av att vi lever allt längre, och många behöver då komplettera med ett eget sparande.