Hoppa till textinnehållet

Hållbarhet och hållbar utveckling - så bidrar vi

Vi jobbar för en hållbar utveckling genom att främja social, etisk, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Social genom att engagera oss i samhället. Etisk och miljömässig genom att erbjuda tjänster och produkter som gör gott för människor och miljön. Ekonomisk genom att hjälpa dig till en bättre ekonomi. Det ska vara lätt för dig att fatta bra beslut.

Ekologisk hållbarhet

Sparbanken bidrar till möjligheten för våra kunder att göra hållbara placeringar och investeringar, som bidrar till en begränsning av miljö- och klimatpåverkan.

Sparbanken vill uppmuntra sina kunder att använda Sparbankens tjänster miljösmart, genom att exempelvis betala med bankkort, swisha, använda internetbanken/mobilbanken och avstå från kontoutdrag via post.

Sparbanken arbetar även löpande med att begränsa sin miljö- och klimatpåverkan. 

Ekonomisk hållbarhet

Som lokal bank ser vi oss som en ekonomisk motor för företag och hushåll i Markaryds Kommun, genom att tillhandahålla god bankservice och hög finansiell kompetens.

Genom att bland annat skapa förutsättningar för och stödja ett gott företagsklimat samt hjälpa såväl våra privat- som företagskunder kan Sparbanken vara delaktiga att skapa en sund och hållbar ekonomi för våra kunder.

Sparbanken utbildar även barn och unga inom ekonomi och sparande i skolorna samt på sociala medier.

 

Vår sponsring

 

Vår skolsatsning

Two women in front of a laptop

Så kan du spara 

När du får råd av oss

När du får rådgivning om hur du ska spara kan du vara säker på att vi bara väljer fonder som följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar. De ska också ha antagit en klimatpolicy och välja bort investeringar i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Swedbank Robur kan ställa krav på fondbolagen att förbättra sitt hållbarhetsarbete genom sitt ägande.

Vid investerings- och försäkringsrådgivning och i våra investeringsbeslut om finansiella produkter tar vi hänsyn till de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorerna.

I Sparbankens ersättningspolicy framgår information om integrering av hållbarhetsriskerna.

Vill ni få hjälp med hållbarhetsfrågorna?

Några viktiga händelser inom hållbarhet 2021

26 januari

Skärpta klimatvillkor för utlåning


Swedbank ger inte ny direkt finansiering till okonventionell utvinning av fossila bränslen eller utforskning av nya olje- och gasfält.

12 maj

Tre gröna obligationer under året

 

Swedbank har nu gett ut gröna obligationer i samtliga större valutor - USD, EUR, GBP och SEK motsvarande 30 miljarder kronor.12 november

Dow Jones Sustainability Index


Dow Jones Sustainability World Index rankar årligen världens mest hållbara företag. Swedbank inkluderades för andra året i rad.

Tillsammans gör vi skillnad