Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Youtubers riskerar låg pension

Lyxiga resor, långa bruncher och snygga kläder. Det är enkelt att förstå varför youtuber och influencer är en drömsysselsättning för många unga. Men hur ser livet som pensionär ut för en youtuber?

En influencer – som har ett stort antal följare på sociala medier – är ett jobb som inte fanns för ett par år sedan. Nu är det många ungas dröm.

Som influencer delar man med sig av sitt liv i form av personliga och inspirerande inlägg på sociala plattformar som Instagram och Youtube. Sponsorer som vill synas i sammanhanget skjuter till pengar och produkter och på så sätt har ett nytt sätt att leva och tjäna pengar skapats.

Men hur ser det ut med pensionen för denna nya yrkeskategori?

– Se till att ha koll på hur livet som företagare påverkar pensionen så ökar chansen för en härlig tid som pensionär, säger Madelén Falkenhäll, analytiker på Swedbank.

– Om man som influencer arbetar som egenföretagare har man ett stort eget ansvar. Eftersom du inte har en anställning måste du vara insatt för hur du ska skapa din egen trygghet med bland annat försäkringar och pension. Med tanke på att antalet företagare ökar i takt med att arbetsmarknaden förändras är detta något som så klart fler än bara influencers bör ha koll på, säger Madelén Falkenhäll.

Det första steget för att säkra en bra pension som influencer och egenföretagare är att faktiskt ta ut lön. Den allmänna pensionen baseras nämligen på hur mycket pengar du tjänat under hela ditt yrkesliv och skatt som du betalat in.

– Många företagare snålar med sin egen lön. Men det kan slå tillbaka – lönen ligger inte bara till grund för pensionen, det är också avgörande för sjukersättning och föräldrapenning.

Vissa företagare vill vänta med att ta ut en bra lön tills företaget lyfter, eller så planerar man att sälja bolaget innan pensionen och få in pengar den vägen – vilket kan vara två farliga strategier.

– Vad händer om företaget aldrig tar fart eller om ingen vill köpa företaget när du vill sluta jobba?

Till skillnad från anställda har influencers och företagare inte någon tjänstepension. Det innebär att de måste spara till sin pension i egen regi. När Swedbank tog pulsen på enmansföretagare förra året visade det sig att var tredje inte sparade till pensionen.

– Att inte ha en tjänstepension gör stor skillnad. Som företagare måste du spara 4,5 procent av din inkomst för att det ska motsvara vad flesta får inbetalt i tjänstepension.

Enligt Madelén Falkenhäll är det svårt att inte bli imponerad av det driv som denna nya generation av entreprenörer visar upp.

– Många har åstadkommit mycket på kort tid och lyckats ta sin närvaro på sociala medier till att bilda bredare företag. Så jag hoppas inte att pensionsfrågan avskräcker någon från att komma igång. Tycker du reglerna är krångliga finns det hjälp att få både från Skatteverket och hos din bank.

 

Tips till youtubers och företagare

  • Ta ut en skälig lön från ditt företag, den allmänna pensionen bygger på din arbetsinkomst, inte på kapitalinkomst
  • Som egenföretagare behöver du själv se över ditt pensionssparande utöver den allmänna pensionen
  • Betala in till din tjänstepension.
  • Se över dina försäkringar årligen.
  • Varje år skickas det orange kuvertet ut till dig som privatperson. Där får du information om din premiepension, vägledning om hur mycket du kan förvänta dig att få i allmän pension och ser hur mycket du hittills har tjänat in från staten.
  • Håll själv koll på din pension genom att – minst en gång per år – gå in på minpension.se och gör en pensionsprognos. Då ser du hur din pension kommer att bli. Ju tidigare du skaffar dig den informationen, ju längre tid har du på dig att själv påverka genom exempelvis eget sparande.