Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Hushållsarbete slår mot pensionen

Person med diskhandskar rengör spishäll

Vi delar inte lika på hushållsarbetet i Sverige. I vissa relationer lägger kvinnor i genomsnitt en timme mer per dag – eller omkring 30 timmar per månad – på obetalt hushållsarbete än sin partner.

Kvinnor har i genomsnitt en lägre pension jämfört med män. En av anledningarna är att kvinnor i större utsträckning jobbar deltid, ofta för att vardagen med barn ska gå ihop.

– 30 timmar arbete per månad skulle innebära tusenlappar varje månad i pensionsavsättning, säger Madelén Falkenhäll, analytiker på Swedbank.

– Det får två effekter: dels får kvinnan lägre avsättning till sin egen pension och dels kan partnern som jobbar heltid satsa mer på sitt jobb och få en ännu bättre löneutveckling.

Många hushåll har en gemensam ekonomi och delar på kostnaderna. Hushållsarbetet är däremot inte alltid jämställt. I genomsnitt gör kvinnor en timme mer hushållsarbete hemma i relationer där en kvinna och en man lever tillsammans och har barn.

– Det går inte att generalisera kring hur den timmen skulle kunna användas i stället, men det går att räkna på vad det skulle innebära i pensionsavsättning om den skulle vara betald i stället för obetald.

För någon som arbetar som grundskollärare med en inkomst på 26 500 kronor per månad motsvarar en timmes arbete per dag 1 100 kronor i pensionsavsättning (allmän pension + tjänstepension). För en undersköterska motsvarar den 900 kronor och för en controller 2 300 kronor per månad.

– Sedan ska man ju så klart väga in att föräldrar ofta vill vara hemma med sina barn. Men det är viktigt att man förstår att tiden vi är borta från arbetsmarknaden påverkar pensionen och att det är något som har ett pris.

Vill man vara jämställd behöver man fundera ett varv extra för hur den partner som jobbar mindre kan kompenseras.

– Den som gör mer i hemmet bör kompenseras för det. Är man gift eller registrerade partners kan den som tjänar mer till exempel föra över pensionsrätter för premiepension till sin partner. Ett annat bra alternativ är att den som tjänar mer hjälper till med ett privat pensionssparande till den som tjänar mindre, och det sparandet bör vara enskild egendom för att skyddas i händelse av skilsmässa, säger Madelén Falkenhäll.

Tips – så kan du påverka din pension

  1. Spara själv till din pension, börja så tidigt som möjligt och öka beloppet allt eftersom. Även mindre belopp kan göra skillnad på sikt.

  2. Jobba heltid om du kan, det kan göra stor skillnad eftersom det är livsinkomsten som ligger till grund för din pension.

  3. Försök att arbeta hos arbetsgivare som gör avsättning till din tjänstepension, den är en väldigt viktig del av din framtida pension.

  4. Om du kan, försök att jobba något eller några år efter 65 år, det kan påverka din pension avsevärt.

  5. Lever du med någon och det skiljer i inkomst och pensionsavsättningar kan ni välja att föra över pensionsrätter för premiepension eller kompensera varandra ekonomiskt genom sparande.
     

  6. Varje år skickas det orange kuvertet ut till dig som privatperson. Där får du information om din premiepension, vägledning om hur mycket du kan förvänta dig att få i allmän pension och ser hur mycket du hittills har tjänat in från staten. Håll själv koll på din pension genom att – minst en gång per år – gå in på minpension.se och gör en pensionsprognos. Då ser du hur din pension kommer att bli. Ju tidigare du skaffar dig den informationen, ju längre tid har du på dig att själv påverka genom exempelvis eget sparande.