Hur mycket ska man egentligen spara? Enligt Madelén Falkenhäll, analytiker på Swedbank, är det en bra tumregel att spara ungefär 10 procent av sin lön efter skatt.

– Först och främst ska man spara ihop till en buffert. Vi brukar rekommendera en buffert på två månadslöner. Bor du i en villa kan du behöva en större buffert och bor du i en hyreslägenhet en lite mindre buffert, säger Madelén Falkenhäll.

Se över ditt sparande med jämna mellanrum

Bufferten är pengar som ska fungera som ett ekonomiskt skydd – så att du slipper betala diskmaskinen på avbetalning eller ta ett dyrt snabblån för att laga tänderna.

Är bufferten på plats kan du dela upp ditt vidare sparande i två lådor – det långsiktiga sparandet och målsparandet.

Så mycket behöver du spara till din pension - räkna här!

Långsiktigt sparande har en lång tidshorisont. Det här sparandet mognar över lång tid, lämpligen när det är dags att gå i pension. Eftersom det är långsiktigt kan du välja en sparform med högre risk istället för att ha pengarna på ett sparkonto.

– När det börjar dra ihop sig till pension kan du växla ner risken så att du inte blir drabbad av en börskrasch precis när du tänkt börja använda pengarna.

Målsparandet är nog det vi mest tänker på när vi pratar om sparande. Det är sparande med tydliga mål, som drömresor och roliga inköp.

Spara pengar på matlådan! – artikel från En bättre framtid

– Har man allt på plats, med buffert och långsiktigt sparande, är det inte fel att också ha lite roligt för pengarna. Om man har barn hemma kan familjen spara tillsammans till den där resan så lär man ut goda vanor och så blir resan mycket roligare, säger Madelén Falkenhäll.

Lyssna på vår podd - Buffertsparande, varför då?