Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Så sparar du till dina barn

Att få barn förändrar livet – och ekonomin. Fram till sin 19-årsdag kostar ett barn ungefär 1,4 miljoner. Här är guiden för familjeåren – och tipsen på hur du sparar smart till dina barn.

 

Barnrummet är inrett och i hallen står barnvagnen redo.

Ni har förberett er på den stora omställning som väntar med en ny medlem i familjen.

Men – vänta, det var det där med sparande till barnet också. Ska man verkligen hinna tänka på det också, nu när livet kommer att fyllas av vaknätter, fingerfärg och kuddkrig?

– Ja, faktiskt, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

– Starta ett sparande till barnen på en gång. Idag krävs att individen tar ett större eget ansvar, för till exempel pension och framtida boende. Sannolikt kommer det vara likadant när barnen blir stora, säger hon.

Att få barn innebär en märkbar skillnad för hushållets ekonomi.

Kanske är boendet för litet? Eller bilen? Dessutom tillkommer nya kostnader i form av till exempel kläder, fritidsaktiviteter och barnomsorg.

Enligt en uträkning från Swedbank och sparbankerna kostar ett barn 1,4 miljoner under sina första 19 år. En 10-åring kostar 71 000 kronor och en 18-åring 91 000 kronor per år. *

Störst påverkan har bebisar eftersom en förälder tar ut föräldraledighet, samtidigt som inköp av bland annat bilbarnstol och barnvagn kostar mycket pengar.

Samtidigt ska man alltså börja spara?
– Ja, det stämmer att inkomsten minskar samtidigt som man bör försöka att spara. Men det handlar oftast om en begränsad period, innan man är tillbaka på sitt arbete igen. Och även ett litet sparande är bättre än inget, säger Madelén Falkenhäll.

Men hur sparar man bäst till sina barn?

Mer än var fjärde förälder tycker att det är svårt att veta hur de ska spara, visar en undersökning från SIFO på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna*. Knappt hälften av de tillfrågade sparar på sparkonto, men två tredjedelar placerar även barnens sparpengar i fonder.

Just fondsparande är vad Madelén Falkenhäll förordar.

– Pengar som sparas på lång sikt bör placeras i fonder**, eftersom det skapar förutsättningar för pengarna att växa. Det här är pengar som ska plockas ut om 18-20 år, då är det ju dumt att inte ha låtit de pengarna jobba för sig själva under den tiden. 

Så man vågar placera barnens sparande på börsen?
– Absolut. Och när du sparar i fonder kan du välja önskad risknivå. Så du behöver ju inte placera allt i aktier med hög risk, utan kan till exempel välja en fond som har en del räntebärande papper, och en del aktier. Och var noga med att titta på fondernas avgifter. För på lång sikt spelar avgifterna roll, säger Madelén Falkenhäll.

Nästan sex av tio föräldrar sparar till barnen i barnens namn. Då är det viktigt att känna till att pengarna blir tillgängliga för barnet den dag hen fyller 18 år.

Därför kan det vara en god ide att spara i förälders namn istället.

– Det är inte alla 18-åringar som är redo att hantera de pengar som föräldrarna gnetat ihop under många år.

*Enligt en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank under september 2017. Över 3 000 personer deltog i undersökningen, varav över 1 000 har hemmaboende barn under 18 år.

** Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i finansiella instrument innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.

Spara till barnen? Det här är bra att tänka på!

  • Var inte rädd för att placera i aktiefonder, det ger oftast högre avkastning under en längre tid.
  • Det kan vara en bra idé att spara till barnen i förälders namn, annars blir pengarna tillgängliga för barnet den dag hen fyller 18 år. Många unga är inte mogna att ta ansvar för en större pott med pengar då.
  • För de som väljer att spara till barnen i förälders namn är det viktigt att veta att pengarna juridiskt sett tillhör föräldern. Beroende på vilken sparform man valt, och hur familjesituationen ser ut, kan man behöva skriva testamente eller göra sitt barn till förmånstagare för att säkerställa att de sparade pengarna går till barnet om man som förälder skulle avlida, eller om man är omgift och sedan skiljer sig. Om man sparar i förälders namn är det också viktigt att känna till att pengarna inte är fredade om föräldern hamnar på obestånd.