Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Passa på att se över juridiken

När du ska gifta dig eller flytta till ett nytt boende är det ett bra tillfälle att se över fler delar av din ekonomi. Med lång erfarenhet vet vi vad du som gift eller sambo kan behöva tänka på när det gäller det juridiska. 

 

Vår samarbetspartner avtal24 hjälper till att skriva rätt avtal.

Erbjudande till dig som är kund i Markaryds Sparbank

Osäker vilka avtal du behöver?

Gör vår kostnadsfria behovsanalys och få en översyn av din juridiska situation. Med rätt avtal kan du känna dig tryggare.

När kan det vara bra med samboavtal?

Allt fler i Sverige lever som sambor, men många har inte koll på vad som gäller juridiskt vid samboskap. Visste du till exempel att en bostad som köpts för gemensamt bruk delas lika mellan dig och din sambo vid en separation? Oavsett vem av er som har betalat eller står på kontraktet. Detsamma gäller bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar. 

  • Det är mycket att tänka på när man väljer att bli sambo. För att skapa en trygg vardag och framtid är det bra att ha ett samboavtal och ett testamente. Ibland betalar man även olika mycket och då kan ett skuldebrev ta bort ekonomiska frågor.

  • Ibland hittar du kärleken även senare i livet som skapar nya familjekonstellationer. För att alla ska känna sig trygga är det bra att prata med en jurist om äktenskapsförord, samboavtal, särkullbarn och testamente.

När kan det passa med äktenskapsförord?

Det spelar ingen roll att du köpte huset eller startade företaget innan du gifte dig, värdet av all egendom ska, efter avdrag för skulder, delas lika mellan dig och din partner vid en eventuell skilsmässa. Om du och din partner vill att fördelningen ska vara annorlunda kan ni behöva ett äktenskapsförord. Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni själva bestämma hur fördelningen ska vara och vad som känns rättvist för just er.

 

Ett äktenskapsförord kan skrivas både innan och under ett äktenskap. Det är dock alltid en fördel att göra detta innan vigseln, så ni är överens från början. Vill ni senare ändra vad ni kommit överens om kan ni skriva ett nytt äktenskapsförord.

  • Bröllopsdagen är en av de lyckligaste dagar du kan uppleva under ditt liv. Men ibland händer oförutsedda händelser och då är det bra att ha ett äktenskapsförord och testamente. Då behöver du aldrig fundera om någonting skulle hända.

  • Ibland hittar du kärleken även senare i livet som skapar nya familjekonstellationer. För att alla ska känna sig trygga är det bra att prata med en jurist om äktenskapsförord, samboavtal, särkullbarn och testamente.

  • Du som företagare behöver ett äktenskapsförord om du är gift eller ska gifta dig och vill vara säker på att du får behålla hela företaget vid en skilsmässa.

    Som egenföretagare pensionssparar man ofta privat och vad många inte vet är att det privata pensionssparandet kan komma att ingå i bodelningen. 

    Vid en skilsmässa riskerar du alltså i värsta fall att förlora hälften av både ditt bolag och dina pensionspengar om du saknar äktenskapsförord.