Hur kommer jag igång?
- Öppna ditt ISK* i internetbanken eller appen.
- Det smidigaste är att starta ett månadssparande. Då sker allt automatiskt: pengar förs över varje månad till ditt ISK och dina valda fonder handlas.
- Om du i stället vill göra enstaka köp för du över pengar manuellt till ditt ISK. Kom ihåg att handla fonder eller aktier i nästa steg, det är inget som sker automatiskt.
Öppna ISK här
Hur funkar det med skatten?
Ditt sparande på ISK schablonbeskattas. Det betyder att du betalar en årlig skatt på det totala värdet på ditt ISK, en fast procentsats, oavsett om värdet på dina tillgångar gått upp eller ner. Uppgifterna skickas automatiskt till Skatteverket och finns sedan förtryckta på din deklaration.
Varför är det en nackdel att ha oinvesterade pengar på ISK?
- Du betalar en schablonskatt som baseras på hur mycket pengar du har totalt på ditt ISK. Så även om pengarna bara ”ligger där”, utan att vara investerade i fonder eller andra värdepapper, kommer du ändå skatta för dem.
- Tänk på! När du har öppnat och fört över pengar till ditt ISK, då är det dags att köpa fonder eller andra värdepapper. Köpet är alltså inget som sker per automatik, det måste du göra själv. Undantaget är om du skapar ett månadssparande. Då sker allt automatiskt: pengar förs över varje månad till ditt ISK och dina valda fonder handlas.
Kan jag få tips på fonder?
Ta hjälp av Bekvämt fondval för att få hjälp att välja fonder.
Vad mer är bra att känna till?
Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som du har för tillgångarna på ditt ISK är inte avdragsgilla. För placeringar med låg avkastning, till exempel räntepapper, är det inte alltid en fördel att spara i ISK eftersom man betalar skatt på innehav och inte på avkastning. Andra nackdelar är att förlusterna inte är avdragsgilla och att man betalar skatt även om placeringarna går dåligt.