Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Budget för en bättre koll på din ekonomi

Confident woman with her hair in a towel

Med en budget kan du få bättre kontroll på dina utgifter och din ekonomi. Madelén Falkenhäll är Swedbanks hållbarhetsekonom och vet allt om hur man gör en bra budget.

- Med hög inflation, höga räntor och allmänt högre prisnivåer är det viktigare än någonsin att ha koll på sin privatekonomi, säger Madelén. Det gäller särskilt vikten av att ha en sparbuffert för att klara till exempel högre kostnader, oförutsedda utgifter och en period av arbetslöshet.

Men även om man vill lära sig mer om hur man kan hantera sin privatekonomi bättre kan det vara svårt att veta var man ska börja.

- Börja med att göra en budget, då kan alla, även de med små marginaler, få bättre koll och därmed en tryggare privatekonomi, säger Madelén.

Så gör du en budget

Det första steget när man gör en budget är att gå igenom sina inkomster och utgifter varje månad. Lägg ihop inkomst efter skatt (exempelvis lön, studiemedel eller a-kassa) med eventuella bidrag (exempelvis bostadsbidrag och barnbidrag) för att få fram den disponibla inkomsten, det vill säga de pengar du har att röra sig med varje månad.

Samla sedan utgifterna. Utgifter kan vara mer eller mindre nödvändiga. Försök att kategorisera dem för att lättare se vilka du eventuellt kan spara in på. Nödvändiga utgifter är exempelvis boende och mat, mindre nödvändiga utgifter kan till exempel vara fika på stan eller streamingtjänster du inte använder. ”Spara kvitton eller använd din banks digitala verktyg för att få koll på alla småutgifter, det handlar ofta om mer pengar än man tror”, säger Madelén.

Boende och mat är utgifter som det kan vara svåra att dra ner på. Men saker som prenumerationer, abonnemang och försäkringar är det bra att se över regelbundet, där kan det finnas pengar att spara. Kanske har du tecknat dig för flera streamingtjänster som du inte längre använder eller behöver. Jämför även försäkringar mellan olika aktörer och samla gärna de försäkringar du har på ett och samma ställe, det blir ofta billigare.

Buffert – viktigt för att klara oförutsedda händelser

Utöver en budget som gör att du kan hålla koll på din ekonomi varje månad är det viktigt med en buffert för att klara ekonomin om något oförutsett händer, som att datorn eller bilen skulle gå sönder. Du bör också gå med i a-kassan och eventuellt skaffa en inkomstförsäkring för att öka tryggheten.

- Vi rekommenderar att försöka få ihop minst motsvarande två månadslöner efter skatt i sparbuffert, säger Madelén.

Budgetmall - verktyg för din budget

Inkomster och utgifter, kronor per månad. Nödvändiga levnadskostnader från Swedbanks beräkningar (januari 2023). De motsvarar kostnaden för det som är nödvändigt, inte något genomsnitt på vad individer och hushåll lägger varje månad. Kostnaden för barn är den extra kostnad som tillkommer för varje barn i respektive ålder.

Utgifterna skiljer sig mellan individer och hushåll, samt utifrån var i landet man bor. Om individuell budget använd utgifter fördelat per individ.

Gör din egen budget - ladda ner vår mall (excel)

Förtydligande - Budgetmall

1) Kostnad för boende varierar mellan hushåll. Bor man i hyresrätt inkluderas månadsavgift och hushållsel. Bor man i bostadsrätt inkluderas månadsavgift, hushållsel och kostnad för lån. Bor man i småhus inkluderas kostnad för lån och driftskostnad (el, vatten och sophämtning). Inkludera gärna även avsättning för reparationer och underhåll i budgeten. Tänk på att du får göra avdrag med 30 procent på ränteutgifter om högst 100 000 kronor per år. Har du ränteutgifter på mer än 100 000 kronor medges endast avdrag med 21 procent.

2) Kostnad för mat utifrån att all mat lagas hemma, innebär matlåda till jobbet i stället för utelunch. För barn i förskola och skola har avdrag gjorts för lunch.

3) Swedbank rekommenderar att man sparar 10 procent av sin lön efter skatt. Spara främst ihop till en buffert på runt två månadslöner efter skatt, samt spara till pension och annat långsiktigt. Därefter annat sparande.

4) Kostnad för bil inkluderar bensin, service/reparation, däck, försäkring, skatt, besiktning och garage/p-plats. Kostnad för lån och värdeminskning är inte inkluderad. Beräkningar utifrån en mindre/mellanstor bil från 2020 eller tidigare och som drar 0,5-0,6 liter per mil.

Verktyg för att hålla koll ekonomin

När ekonomin skakar har det historiskt sett varit tillfälligt, och det kommer att bli bättre. För att klara dippen just nu finns flera knep.

Tips för god ekonomisk hälsa

  • Gör en budget över dina inkomster och utgifter och se om det finns utgifter att dra ner på. God ekonomisk hälsa innebär högre inkomster än utgifter.
  • Spara kvitton för att få koll på småutgifterna, samt jämför avtal och priser för att se om du kan spara in på onödiga utgifter.
  • Börja spara, 10 procent av din lön efter skatt varje månad är en bra riktlinje.
  • Spara först ihop till en buffert för att skydda mot oförutsedda händelser. Två månadslöner efter skatt är en bra nivå.
  • Spara långsiktigt, till exempel till din pension, för en hållbar ekonomi genom hela livet.
  • Se till att ha de försäkringar du behöver för att skydda din privatekonomi. Till exempel hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, a-kassa, med flera.
  • Se till att inte ha högre skuldnivå än att du kan ha fortsatt goda ekonomiska marginaler om till exempel räntan stiger.
  • Var inte rädd för att ta hjälp för att få koll på din ekonomi.