Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Bröllopsplaner? Så fixar ni kostnaderna!

Ett manligt par promenerar tätt ihop och ler mot varandra

Att planera bröllop är underbart – men för de flesta är det en utmaning att hålla kostnaderna på lagom nivå. Här är tipsen som hjälper er att hålla budget och ändå få precis det bröllop ni vill ha.

 

Planering, planering, planering, det är nyckelordet för ett lyckat bröllop. Och oavsett om ni drömmer om en hejdundrande fest på ett slott eller en romantisk ceremoni i en lada så gäller det att hålla koll på kostnaderna. Som första steg är det bra att hitta en balans mellan drömmar och verklighet, det vill säga att sätta en realistisk ram för vad kalaset får kosta.

– Resonera ärligt och öppet kring vad ni tycker är en rimlig kostnad för bröllopet. Titta på hur mycket pengar ni får in varje månad och hur mycket ni har möjlighet spara. Kanske finns det vissa utgifter ni kan dra ner på för att kunna spara lite extra, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

Att ta ett lån för att finansiera bröllopet är ingen bra idé.

– Att ta ett privatlån avråder jag från. Tumregeln är att om man inte har råd att spara ihop till något innan har man inte råd att betala för det efteråt heller, säger Madelén.

När ni har de ekonomiska ramarna är det dags att sätta en budget. Var noggranna och lista även de minsta detaljerna. När ni har en budget är det lättare att skapa en prioriteringslista; vad vill ni lägga mer pengar på och var kan ni tänka er billigare alternativ.

– Fundera också på hur många ni vill bjuda. Vill ni ha en lyxigare tillställning, men ändå klara budget, är det kanske bättre att satsa på något färre gäster, säger Madelén.

Innan bröllopet är det också bra att kontakta din banks juridiska rådgivare, för att gå igenom ekonomi och tillgångar och skriva eventuella avtal som behövs. Särskilt viktigt är det om det finns särkullsbarn med i bilden eftersom det, om inget annat skrivs, är de som ärver sin förälder och inte make/maka.

– När man gifter sig blir alla tillgångar gemensamma och kanske finns det vissa delar som man vid en eventuell skilsmässa vill behålla inom släkten. Då kan det vara klokt att skriva äktenskapsförord. Det kan kännas tråkigt att göra det här i en tid när allt handlar om kärlek, men det är bättre att göra det nu så är det gjort, säger Madelén.