Öppet köp och bytesrätt är termer vi är vana att svänga oss med. Men vad gäller egentligen om du vill lämna tillbaka en vara?

Öppet köp och/eller bytesrätt

Öppet köp och/eller bytesrätt innebär att du som konsument kan köpa en vara men sedan ändra dig inom en bestämd tid. Många företag erbjuder öppet köp och/eller bytesrätt, men det finns ingen lag som ger dig som konsument rätt till öppet köp och/eller bytesrätt. Det är alltså upp till varje företag att välja om man vill erbjuda öppet köp och/eller bytesrätt.

Om företaget väljer att erbjuda öppet köp och/eller bytesrätt är det viktigt att kolla angivelser för hur länge öppet köp och/eller bytesrätt gäller och om någon specifik vara är undantagen, till exempel underkläder. Eftersom öppet köp och/eller bytesrätt är frivilligt, finns det inte någon lag som säger vilka villkor som ska gälla angående till exempel tid, det är upp till företaget att själv bestämma.
För att öppet köp och/eller bytesrätt ska gälla ska du lämna tillbaka varan inom den angivna tiden och att varan ska vara i samma skick som när den köptes.


Ångerrätt

För vissa varor och tjänster som köps på distans eller utanför affärslokaler gäller 14 dagars ångerrätt enligt lag. Du har då rätt att utan anledning ångra avtalet och få tillbaka pengarna för varan eller tjänsten, ibland med vissa avdrag för till exempel att du själv betalar för returfrakten. Tänk på att ångerrätten bland annat inte gäller när

  • du fått en vara specialtillverkad för dig
  • varor snabbt kan bli för gamla, till exempel olika livsmedel
  • varor där förpackningen är bruten, till exempel underkläder
  • lösnummer av en tidning/tidskrift
  • du köpt en resa eller hotellvistelse (du kan ha möjlighet att avboka eller omboka, se vad som står i villkoren)

Presentkort och tillgodokvitto

Presentkort är en populär present att både ge och få. Men det finns en del saker att tänka på. Det är företaget som säljer presentkortet som bestämmer villkoren. Ett vanligt villkor är att du inte får byta in presentkortet mot kontanter och att det har en begränsad giltighetstid. Så håll koll på hur länge det gäller – presentkortet blir nämligen värdelöst om du inte använder det i tid. Det kan även bli värdelöst om företaget byter ägare eller går i konkurs. Var också uppmärksam på att om du lämnar tillbaka en vara och får ett tillgodokvitto, kan även det ha villkor som begränsar hur och när du kan använda det.