Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

5 tips till dig som söker extrajobb

Gardener harvesting potatoes.

Corona har gjort det svårare för unga att få sommarjobb. Men fortfarande går det förstås att hitta både sommarjobb, jobb under loven eller extrajobb vid sidan av skolan. Får du ett jobb är det viktigt att inte glömma bort dina rättigheter. Vi har listat 5 saker att ha koll på.

Att sommarjobba, jobba på loven eller ha ett extrajobb vid sidan av skolan är ett bra sätt att skaffa erfarenhet och tjäna lite extra pengar. Men det finns en del att tänka på för unga som ska börja jobba. Rättigheter som tyvärr ofta glöms bort - eller ignoreras! Vi har listat 5 saker att ha koll på.

 1. Provjobba? Då ska du ha betalt.

  Att provjobba är ett bra sätt att för någon som inte har referenser att få visa framfötterna eller för en arbetsgivare att se att allt funkar med personen. Men om du provjobbar har du faktiskt rätt att få betalt för tiden du jobbar.

 2. Säg nej till solskensavtal

  Ett solskensavtal innebär att du inte får betalt om du till exempel säljer glass och det inte kommer några kunder för att det regnar en dag. Men om du jobbar ska du ha betalt. Det är inte konstigare än så. Och du ska också få veta i förväg när du ska jobba, det går alltså inte att ställa in samma morgon och förvänta sig att slippa betala lön.

 3. Ha koll på semesterersättningen

  När du jobbar ska du ha semesterersättning. Den ska inte bakas in i lönen utan redovisas separat på lönespecen.

 4. Jobba inte svart

  Får du frågan om att jobba svart ska du svara nej. Dels eftersom det är olagligt, men också för att du då jobbar oförsäkrad, inte kan använda jobbet som merit och frånsäger dig alla rättigheter du ska ha som anställd. Om du dessutom bara jobbar tillfälligt behöver du för det mesta ändå inte betala lika mycket i skatt som om du skulle jobba hela året - faktum är att du kan tjäna ganska mycket utan att behöva skatta alls. För att slippa skatta så mycket kan du “jämka”, kolla in Skatteverket för info om blanketter.

 5. Se till att få ett anställningsbevis

  I anställningsbeviset ska all information om anställningen stå, vilken sorts anställning det är, hur länge du ska jobba, vad som ingår i uppgiften, hur mycket lön du har och så vidare. Ett anställningsbevis finns för att det inte ska bli missförstånd senare och det kan hjälpa både dig och arbetsgivaren att se att ni är överens. Det ska du få senast en månad efter att du har börjat, om din anställning är längre än 3 veckor.