Ulf Möller, ansvarig för skog och lantbruk på Swedbank, ser många par som kanske först köpt en gård på landet, med två jobb i stan, men där man efter ett tag längtar efter att få tillbringa mer tid på gården.

”Tanken börjar kanske gro: ’En av oss skulle kunna öppna en butik och jobba hemifrån’”, säger Ulf Möller.

För många är det en livsstilsfråga, menar han, men en vanlig fälla är att i ett första skede fokusera på VAD man ska sälja och inte till VEM.

”Man sätter igång och pressar rapsolja, mal vete, eller slaktar djur och kanske tar fram en jättebra produkt. Så öppnar man dörren och frågar: Var är kunderna?”

Det man i ett tidigt skede behöver tänka på, menar han, är:

”Kund, kund, kund. Läge, läge, läge. För att få det att fungera behöver man närhet till konsumenter.”

När han pratar med kunder som tänker öppna gårdsbutik är därför den första frågan han ställer: Vem är kunden? Vem ska köpa?

Bor man fyra mil från en storstad är det tyvärr svårt att få kunderna att komma, menar han. Självklart kan man komplettera med webbutik och köttlådor. Man kanske ordnar djursafari, traktoråkning, eller bed end breakfast, men det är ändå inte givet att få det att gå runt.

”De som lyckas med besöksnäring och gårdsförsäljning – generellt sett – har ofta väldigt låga omkostnader, för intäkterna blir vanligtvis inte så höga”, säger Ulf Möller.

”Och det är en livsstilsfråga. En är hemma och jobbar. Man får ett bra liv.”

Stort intresse och förtroende för svenskproducerat

Timingen för lokalproducerat är annars bättre än någonsin, menar han.

”Intresset för svenskproducerad mat är jättestort. Kunderna har stort förtroende för det svenskproducerade. Men den finns i matvaruaffärerna också så man behöver hitta sina kunder som är beredda att betala lite extra för högre kvalitet.”

Självklart behövs också erforderliga tillstånd, och här får man vända sig till sin kommun och höra vad som gäller. Bra är att göra detta i tid, så att inte ärendehanteringen sätter käppar i hjulet för lanseringsplanerna.

För marknadsföringen uppmuntrar han att titta på hur andra som har lyckats har gjort, och vad gäller att ta betalt finns ju idag flera alternativ, där swish för företag är en enkel lösning.