Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Fyra tips till dig som vill köpa bostad utomlands

Trött på mörker, rusk och kyla? Många svenskar drömmer om att köpa bostad utomlands, men vad ska man tänka på?

 

-83 procent drömmer om*, eller har drömt om, att köpa boende utomlands, och 28 procent gör det ofta, säger Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån utland.

Ett varmare klimat är det som lockar flest vid tanken på ett boende utomlands, hela 62 procent anger det som skäl, säger Daniel Nilsson. Därefter är miljöombyte den näst vanligaste orsaken. Långt efter hamnar intressen, jobb, familj och vänner.

Det absolut största hindret mot att kunna realisera drömmen om utlandsboende är att inte ha råd.

-Men även okunskap sätter käppar i hjulet, säger Daniel Nilsson.

-Många anger att okunskap kring hur det går till, hur man får lån, hur man hittar bostaden och var man ska vända sig utgör hinder. Det är också en anledning till att Spanien är så populärt. Där finns många svenska mäklare på plats som kan hjälpa både köpare och säljare på ett sätt som liknar hur mäklare jobbar i Sverige. Det ger en trygghet som många uppskattar.

Och just Spanien är enligt studien det land som flest har som förstaval. På delad andraplats kommer USA, Italien och Grekland. Thailand har tappat mest sedan undersökningen sist gjordes 2012.

Och även om intresset för utlandsboende har fortsatt att öka, ser Fastighetsbyrån just nu att fler än vanligt avvaktar med bostadsköp utomlands.

-Den svaga svenska kronan och en osäker bostadsmarknad i Sverige, spelar troligtvis roll, säger Daniel Nilsson.

*8 av 10 svenskar drömmer om att köpa bostad utomlands, enligt en undersökning från Fastighetsbyrån. Fastighetsbyrån har frågat 1021 svenskar om deras syn på boende utomlands.

Tips till dig som vill köpa bostad utomlands:

  • Gör så mycket research som möjligt innan du åker på visningsresa. Läs på om områden, prisbild, bostadsutbud, kommunikationer, kultur, lagar och regler med mera så ökar chanserna att du hittar något som passar just dig.
  • Ha realistiska förväntningar – ofta är det svårt att få precis allt. Till exempel är det svårt att både få närhet till flygplats och en pittoresk badort med få turister.
  • Ha inte uthyrning med i grundkalkylen. Uthyrningsregler kan förändras och många väljer bort uthyrning när det väl kommer till kritan.
  • Räkna med tillkommande kostnader i samband med bostadsköpet. I exempelvis Spanien, Portugal och Frankrike får du räkna med 10-15 procent extra i form av köpskatter och andra avgifter.