Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

5 tips för hållbar renovering

Kvinna och äldre man sågar brädor ute i trädgården

Att renovera hållbart både för miljön, egna plånboken och långsiktigt över tid kan låta som en svår ekvation, men här får du expertens bästa tips.

Pia-Lotta Svensson, Fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Södermalm, har sålt över 1000 bostäder under sin tid som mäklare och har sett en och annan renovering. Här ger hon sina bästa tips för en renovering som är hållbar både för miljön, egna plånboken och som håller över tid.

 1. Låt investeringens storlek avgöras av hur länge du tänkt bo i bostaden

  Om man renoverar för att flytta in ska man tänka på att låta nivån på investeringen bero på hur länge man tänkt bo i bostaden. Självfallet avgör också typen av bostad. Renoverar man en etta blir det svårt att räkna hem ett exklusivt kök, medan om man bor i ett större hus är det generellt enklare att få tillbaka en mer exklusiv investering. Renoverar man inför en försäljning gäller ju lite andra regler, då kanske det snarare handlar om ytskikt som målning och golvslipning än att helt göra om kök och badrum.

 2. Fräscha upp om det går

  I takt med ett större miljöfokus och också en fastighetsmarknad som varit mer svajig under senare år, har det vuxit fram många företag som specialiserat sig på att fixa ytskikt i framförallt kök och badrum, snarare än att riva ut hela befintliga uppsättningar, vilket gör stor skillnad för både miljö och plånbok. För köksrenoveringar är det exempelvis vanligt idag, att om stommarna är i fint skick och kökets disponering är bra, satsa på att byta ut luckor, kakel och bänkar. Ibland kan det räcka med att byta knoppar för att få upplevelsen av ett helt nytt kök. Samma sak gäller för badrum, där försäkringsbolagen räknar med en teknisk livslängd på tjugo år. Har du ett badrum som är åtta till tio år gammalt, där kakel och klinkers är fräscht, kan du komma långt i upplevelse med att uppdatera med ny kommod, spegel och badkar eller dusch.

 3. Gör val som funkar för nästa ägare

  Om du ändå behöver, eller vill, göra större förändringar, tänk då på att dina ändringar även ska passa nästa ägare. Typiskt gäller detta renovering av kök och badrum, som är mest kostsamma. Gå inte in för det alltför extrema och tänk att ”jag gillar ju djungel och leopard” utan tänk snarare att din renovering ska fungera för en stor målgrupp.

 4. Tänk tidstypiskt och materialrent

  Köper du en 60-tals lägenhet, håll dig till byggåret och försök inte föra in sekelskiftesdetaljer. Samma sak om din bostad är från 80-talet, undvik då att göra om till funkisstil eller annat tidsotypiskt. Idag finns det många byggvårdnadsbutiker där du kan hitta tidstypiska handtag, dörrar eller andra detaljer som för en billig peng kan göra stor skillnad för känslan i din bostad. Att gå emot byggåret helt och hållet är den största no-no man kan göra i en renovering, menar Pia-Lotta Svensson.

 5. Behåll den röda tråden genom hela bostaden

  Oavsett om din stil är lantligt varm eller minimalistiskt urban, försök hålla samma stil genom hela bostaden för en enhetlig känsla. Det betyder att det är bra att undvika att blanda alltför många material, färger och stilar. Självklart kan det vara piggt att föra in någon avvikande detalj här och där, men låt helhetskänslan förbli enhetlig. En sak som är lätt att glömma är golven, där många olika material eller stilar lätt kan ge en rörig känsla. 

Hur ska man tänka kring materialval?

Tänk material som går att återanvända – allra längst håller trä – eller gör så liten inverkan på miljön som möjligt. Idag finns många miljövänliga färger, ekotapeter och andra miljövänliga byggmaterial, och också specialiserade byggnadsvårdsbutiker med bra expertis. Om du river ut material eller möbler, försök att skänka bort, sälja av eller ta till återvinningscentral så att så mycket som möjligt av materialet kan återanvändas. Använder du leverantörer, kolla då upp deras miljöarbete och vad de använder för material.

 

Övriga tips

Det klassiska tipset om att bo in sig ett tag i sin bostad innan man gör för stora förändringen är väldigt klokt. Man förstår inte allt på en gång i en ny bostad: Hur ljuset jobbar, vad som är praktiskt eller vilka funktioner som behövs. Ett annat tips är att inspireras av märken man gillar, men som kanske är dyra, och att sen bygga själv eller låta bygga enligt samma stil.