Hoppa till textinnehållet

Vad undrar du?

Just nu har många funderingar kring ekonomin. Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna.

Ekonomitips i coronatider

Coronaviruset påverkar oss alla. Här har vi samlat information och tips som du kan ha nytta av.

Frågor och svar privat

 • Ett buffertsparande är tänkt för att klara av utgifter du inte har planerat för. Kanske att bilen gått sönder, en tand har gått av eller att man knäckt glasögonen. Men det kan också vara för att täcka upp om livet plötsligt ändras, till exempel att man blir av med jobbet eller blir sjuk. Då kan bufferten vara en trygghet för att fylla ut om man får mindre inkomster. Hur mycket man behöver i buffert kan se olika ut men en tumregel är att spara ihop till en buffert på två månadslöner efter skatt, vilket brukar motsvara nödvändiga levnadskostnader under tre månader. Spara ungefär 10 procent av månadsinkomsten efter skatt.

   

  Kan man inte lägga så mycket är det ändå bättre att spara det man kan och göra det regelbundet. Även små summor kan växa över tid.

 • För de flesta är boendet den största utgiften. Ett tips är att göra en känslighetskalkyl, alltså räkna på vad som händer med boendekostnaden om räntan ändras eller har jag råd att bo kvar i mitt boende även om jag blir sjuk, arbetslös eller skiljer mig? Det är viktigt att ha marginaler utifrån sin egen situation, sitt eget boende. Vilka förutsättningar har jag för att klara en eventuell räntehöjning? Vad passar mig bäst: bundet eller rörligt?

   

  Om det är rätt att binda räntan vet man först i efterhand. Därför är det viktigt att du ser till din ekonomiska situation här och nu, ser vad som passar dig och välja därefter. Här är det viktigt att bestämma dig för vilken boendekostnad du klarar av att ha, månad efter månad, år efter år. En rörlig ränta ger utrymme för både höjningar och sänkningar av räntekostnaden medan en bunden ränta ger en fast summa som ej förändras över tid.

 • Trivs du där du bor idag och passar boendeformen din livssituation och din ekonomi? Då finns det ingen anledning till att flytta. Om du däremot inte trivs i din bostad idag, kanske behöver mer plats eller kan klara dig på en mindre yta så kan det vara läge att se sig om efter något nytt. Att försöka tajma marknaden kring köp och försäljning är allt annat än enkelt. Däremot kan du förbereda dig både inför att köpa och sälja. Om du ska köpa kan det vara bra att hålla koll på bostadsmarknaden där du vill bo. Hur prisnivån ser ut, vad du själv har råd med och även ansöka om ett lånelöfte från banken. Det kan också vara klokt att tänka igenom om du är beredd att renovera eller bara vill flytta in. Det kan påverka priset, men kom ihåg att en renovering kan springa iväg prismässigt.

   

  Om du ska sälja men vill hitta din nya bostad först kan du ändå göra dig startklar genom att bland annat börja rensa bland dina saker, ta fram dokument om bostaden och kontakta en mäklare. Men du kan även göra en energideklaration och besiktiga bostaden så att du hinner fixa eventuella fel innan det är dags att sälja. Du hittar fler tips på swedbank.se/framtid.

 • För att få bättre koll på din ekonomi ska du titta på vilka inkomster du har, till exempel lön, pension, olika bidrag och kapitalinkomster. Därefter vilka kostnader du har. Skilj på faktiska och nödvändiga levnadskostnader. Det kan vara stora skillnader. Exempel på nödvändiga kostnader är boende, mat, försäkringar. I de faktiska ligger allt man använder sina pengar till, alltså även det som inte är direkt nödvändigt, till exempel restaurangbesök och semesterresor.

  Det som blir kvar av din inkomst efter nödvändiga kostnader kan du välja att spara, eller så klart använda till det som inte är nödvändigt om du känner att du har utrymme till det.

   

  Nyckeln till att spara är att få koll på sin ekonomi. Att få koll på sin ekonomi handlar om att vara ute i god tid och planera. Att se över sina försäkringar, till exempel olycksfalls- och hemförsäkringar, men även medlemskap i a-kassa är ett sätt att få koll på ekonomin. Ett jättebra verktyg är Swedbanks Utgiftskollen, där får du svart på vitt vad du varje månad spenderar din inkomst på och du ser även vilka kostnader du kan påverka.

   

 • Pandemin påverkar mångas ekonomi. Kanske har dina kostnader minskat och att du därför kan spara mer eller så har dina inkomster minskat och du behöver ta av din buffert. Oavsett hur din situation ser ut är det bra att tänka på att varje sparad krona är bra, man behöver inte ta ifrån tårna när man sparar. Hur du ska spara finns det inget självklart eller enkelt svar på. Det beror bland annat på vad du ska spara till, när du behöver pengarna och vilken risk du är beredd att ta med ditt sparande.

   

  Man kan dela in sparande på kort och lång sikt där ett buffertsparande är på kort sikt, pengar som du kan komma åt snabbt för en oväntad händelse. Sparande på längre sikt kan till exempel vara till bostadsköp, en större renovering, till din pension eller något du drömmer om att kunna göra men som kostar en slant. För sparande på längre sikt kan fonder eller aktier passa, men det är viktigt att du väljer det som passar den risk du är beredd att ta och utifrån hur länge du har tänkt att spara. Att spara i fonder och aktier innebär en högre risk jämfört med konto även i mindre oroliga tider än nu och kan både ge möjlighet till högre avkastning, men det finns också en risk att värdet på pengarna minskar. Lycka till med ditt sparande!

   

  Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i finansiella instrument innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.

Frågor och svar företag

 • • Analysera läget. Hur ser de ekonomiska förutsättningarna ut och vilka är de största utmaningarna?
  • Håll koll på kostnader och intäkter. Se till att fakturera och betala i tid. Gör en likviditetsplanering för att se vilka konsekvenser uteblivna intäkter ger, samt vad högre kostnader med mera har på kassan, på kort och långt sikt.
  • Se till att ha rätt avtal på plats.
  • Lyft blicken. Vad händer i omvärlden och vad tror du kommer hända framåt som kan påverka din verksamhet? Och hur ska du agera på det?
  • Våga fråga! Använd ditt nätverk, prata med andra företagare och rådgivare. Våga be om hjälp, i tid.
  • Ordning och reda och struktur är en bra grund för ett lyckat företagande.

 • Det finns många olika sätt att ställa om och det beror också på i vilken bransch du är verksam. Några generella råd, är att fundera på om du kan bredda eller rikta dig till nya kundgrupper. Kanske kan det också vara dags att hitta nya sätt att nå ut. Vi ser till exempel många fysiska butiker som har börjat sälja varor via nätet. Fler och fler restauranger erbjuder take away och hemleverans. Andra har ställt om sin produktion eller erbjuder tjänster digitalt istället för via kontor och fysiska besök.

 • • Bestäm vilken typ av e-handelsplattform som passar dig och som kan ge en smidig kundupplevelse.
  • Vilka betallösningar vill du kunna erbjuda? Kort, Swish, faktura, kredit? Eller en kombination?
  • Hur tänker du kring ditt lager och hur ska varorna skickas till kunderna? Löser du det själv eller tar du hjälp av en distributör? Fundera även på hur du ska hantera eventuella returer.
  • Hur ska dina kunder hitta till ditt företag och hur tänker du marknadsföra dina varor och tjänster?
  • Sätt dig även in i vilka lagar som gäller vid e-handel, bland annat e-handelslagen och lagen om distansavtal.

 • Är du gift kan det vara bra att se över behovet av ett äktenskapsförord. Utan äktenskapsförord ingår bolagets värde i en eventuell skilsmässa, så det är bra att se över om du vill att bolaget ska vara enskild egendom eller ingå i bodelningen som giftorättsgods.

  Ett kompanjonavtal bör finnas på plats om du startar bolag tillsammans med andra. Där reglerar ni till exempel hur ni ska driva företaget och hur vinsten ska fördelas. Du behöver också sekretessavtal för att skydda bolagets idéer och anställningsavtal om du har anställda.

  Det är bra om du går igenom med en jurist vilka avtal som passar för dig och ditt företag och även få hjälp att skriva avtalen så att de blir juridiskt korrekta.

 • Även om det är hårdare krav på företagare för att ta del av arbetslöshetsförsäkringen, företagare kan till exempel inte vara deltidsarbetslösa utan måste lägga sitt företag vilande, kan ett medlemskap i en a-kassa ändå vara en bra trygghetsinvestering. Speciellt i tider som dessa. Försäkringen finansieras dessutom till stor del av den arbetsmarknadsavgift (del av arbetsgivar- och egenavgifterna) som företagare betalar till staten. De cirka 150 kronorna per månad som ett medlemskap kostar utgör skillnaden mellan att som arbetslös leva på runt 500 kronor eller upp till 1 200 kronor per dag de första hundra dagarna. Notera att det finns grundvillkor man som arbetslös måste uppfylla för att vara berättigad ersättning samt att det nu är tillfälliga regler och ersättningsnivåer för arbetslöshetsförsäkringen. Vi rekommenderar därför att du kontaktar en a-kassa för att få mer information om aktuella villkor.

 • Många företagare glömmer att sjukdom, olyckor och omvärldshändelser kan påverka möjligheten att driva företaget. Men att planera framåt – för sig själv, familjen och eventuella anställda – kan vara avgörande om något oförutsett skulle hända. Vilka försäkringar som passar är alltid individuellt, men en bra start är att matcha ett upplägg som om man vore anställd med kollektivavtal. Det innebär att du täcker in sjukdom, olycksfall, dödsfall och självfallet framtida pension.

 • Om din hobbyverksamhet börjar generera mer vinster skulle man kunna säga att det är dags att gå över till ett aktiebolag. Har du en enskild firma är du som driver bolaget personligt ansvarig för företaget, och företagets ekonomi är nära sammanflätad med din egen. Du beskattas även som tjänst för all vinst. Med ett aktiebolag har du bättre förutsättningar att styra dina inkomster och du kan till exempel välja hur mycket du behåller som vinst i bolaget och vad du tar ut i lön.
  Det är också bra att skilja på din privatekonomi och företagets ekonomi och du skulle också kunna känna att du tryggar upp för familjen om det går dåligt för företaget och det kanske går i konkurs. Då är skadan begränsad till aktiebolaget. Om du har lämnat privata säkerheter för lån som övertas av aktiebolaget, har du dock fortfarande ett personligt betalningsansvar för dem.

Vad undrar du?

Just nu är det många som funderar extra mycket kring boende, sparande, företagande och andra ekonomiska frågor. Tveka inte att prata med oss.

Vi finns här för dig

Om du undrar över något kan du alltid komma i kontakt med oss. Många av dina ärenden kan du dessutom lösa enkelt på egen hand, via våra digitala tjänster. Här hittar du oss: