Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Dåligt samvete över privatekonomin? Så får du bättre koll!

Varannan svensk har dåligt samvete eller känner oro för sin privatekonomi. Mest bekymrade är unga, som oroar sig över pension, sparande och att göra av med för mycket pengar. Bland äldre är det pensionen som oroar. Oavsett ålder finns det knep för att få bättre koll!

 

Enligt en ny undersökning som Sifo Kantar har genomfört på uppdrag av Swedbank och sparbankerna uppger varannan svensk att man har dåligt samvete eller känner oro för sin privatekonomi. Mest bekymrade för ekonomin är 25-34-åringarna där pension och sparande oroar mest, men även att göra av med för mycket pengar på till exempel nöjen och prylar. Av de mellan 55 och 65 år är det främst den framtida pensionen som oroar.

Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank, menar att man med några enkla knep kan komma ifrån oron och få bättre koll på sin privatekonomi.

- Låt inte det dåliga samvetet ta över, utan gör en enkel plan för att få bättre koll, råder Madelén Falkenhäll.

- Börja med att göra en budget över inkomster och utgifter, där alla utgifter tas med – även de små. Det är ofta småutgifterna man kan dra in på och skapa utrymme för sparande. Att spara in på småutgifter känns oftast heller inte lika mycket i plånboken.

Att det är de yngre som oroar sig mest, har sina naturliga förklaringar, menar Madelén Falkenhäll.

- Det är ju när man är ung som man ska börja jobba, skaffa eget boende och samtidigt komma igång med ett sparande. Men det är också som ung man har störst möjlighet att sätta goda vanor. Med en budget och ett tidigt sparande kommer man långt, säger Madelén Falkenhäll.

Av de mellan 55 och 65 år uppger över 80 procent att de känt oro för sin framtida pension.

- Genom att i god tid sätta sig in i vad som påverkar pensionen och hur den egna pensionen förväntas bli undviker man tråkiga överraskningar. Och när man närmar sig pensionsålder kan det också vara klokt att sätta sig in i på vilka sätt pensionen kan tas ut, säger Madelén Falkenhäll.

Så kan du påverka pensionen och din ekonomi som pensionär

  • Gå in på minpension.se för att se hur hög din pension förväntas bli. Där kan du även se hur pensionen blir om du väljer att ta ut tjänstepension på olika utbetalningstider.
  • Arbeta hos en arbetsgivare som sätter av till tjänstepension och försök att jobba heltid så mycket som möjligt.
  • Börja spara tidigt till din pension. Börjar du spara i 25-30-årsåldern kan ett sparande på 500 kronor per månad vara ett bra riktmärke. Kommer du igång senare i livet behöver du spara ett högre belopp.
  • Har du bolån kan det vara klokt att amortera lite extra de fem-tio åren före pension. Med en lägre boendekostnad blir din ekonomi som pensionär bättre.
  • Din privatekonomi påverkas både av inkomster och utgifter. Se över dina utgifter när du närmar dig pension, finns det några du kan dra ner på för att få mer kvar i plånboken varje månad.

 

[1] Undersökningen genomfördes i september 2019 och 3 108 personer deltog i undersökningen.

får du koll din privatekonomi och ditt sparande

  • Gör en budget över dina inkomster och utgifter, finns det utgifter du kan dra ner på och skapa utrymme för sparande?
  • Spara först ihop till en buffert, att ha om något oförutsett händer. Två månadslöner efter skatt är ett bra riktmärke.
  • Placera ditt långsiktiga sparande där det ger avkastning. Fördela det på ett par olika fonder med olika risknivå. Tänk på att avgifterna spelar roll på lång sikt.