Hoppa till textinnehållet

Det här händer med din ekonomi efter 18

Ungt par kramas i trädgården en sommardag

Att fylla arton innebär inte att man plötsligt blir en helt ny, vuxen person. Men det innebär en hel del nya regler och möjligheter. Som att man själv för första gången har fullt ansvar för sin egen ekonomi. Här är några saker som är bra att ha koll på – både för föräldrar och blivande artonåringar.

Att kunna kontrollerar sin ekonomi själv innebär i praktiken att ingen kan sätta begränsningar för hur mycket man spenderar eller var tjänsten kan användas. Tove Zander, som är segmentsansvarig för unga, berättar mer.

”När du fyller arton kontrollerar du alla banktjänster själv för första gången. Du kanske har haft banktjänster tidigare också, men nu kan inte dina föräldrar styra hur mycket du får ta ut, eller hur mycket du får swisha”. Nu har du själv ansvar för alla inkomster och utgifter.” säger Tove.

Men med ökade befogenheter kommer också mer ansvar. Och det är något man kan och bör prata med barnet om långt innan myndighetsdagen.

”Innan barnet fyller arton är det jättebra att förälder och barn sitter ner tillsammans och pratar om vad det innebär för ekonomin att bli vuxen. Långt ifrån alla lär sig det i skolan utan det ansvaret behöver föräldrarna ta”, säger Tove.

Säkerheten är en annan viktig sak att ha koll på. Det har blivit allt vanligare att ungdomar utnyttjas i olika former av bedrägerier, kanske för att man som ung inte är fullt medveten om att det är ett brott att låna ut sitt konto till någon annan, eller att Mobilt BankID är en id-handling, precis som ett körkort.

”Det är jätteviktigt att prata om att vara väldigt försiktig med hur man lämnar ut sina kontouppgifter, eller var man använder Mobilt BankID. Om man på något sätt får misstankar – tycker att konstiga belopp dras, eller får mejl om att lämna ut kontouppgifter – kontakta din bank och hör efter om det är normalt”, säger Tove.

Eget ansvar betyder också att man behöver ha koll på balansen mellan inkomst och utgifter. Ett tips innan man har fått in rutinerna för hur mycket ens pengar ska räcka till är att använda någon av de appar som ger koll på utgifterna. 

”Det ger en väldigt tydlig bild av vad man har för utgifter och inkomster, hur mycket boendet kostar, vad man lägger på mat och sådant. Man lär sig jättemycket på en sån sammanställning”, säger Tove.

Och innan man har fått in rutinerna för hur mycket ens inkomster ska räcka till kan det vara en bra idé att själv sätta upp begränsningar för till exempel sitt eget swishande.

”Tidigare kanske föräldrarna satte en gräns för hur mycket det gick att swisha under en tidsperiod. Nu kan det vara klokt att själv sätta en gräns, så att man får tänka till varje gång man swishar.” säger Tove.

För många artonåringar ökar också inkomsterna – kanske börjar man jobba eller får studiemedel – och det är bra att börja tänka på att sätta av en summa i sparande varje månad.

”Ju snabbare man får in vanan och beteendet att spara, desto bättre är det. För ju mer man tränar på att spara, desto lättare blir det. Och utgifterna ökar ju också mer åren. Flyttar du hemifrån kanske du till exempel behöver ha en egen hemförsäkring och annat.”

Många unga har haft banktjänster redan innan artonårsåldern och för dem är det är bra att känna till att många av tjänsterna ser annorlunda ut från det att man blir arton. Man får till exempel ett annat typ av bankkort, en ny mobilapp och internetbank med fler funktioner.

Hos Markaryds Sparbank är banktjänster gratis tills man fyllt tjugotvå år, eller så länge man är student. På försäkringar finns också rabatter. 

 

Tips

  • När du fyller 18 kontrollerar du din ekonomi och dina banktjänster själv för första gången. Dina föräldrar styr inte hur mycket du exempelvis får ta ut, eller får swisha.
  • Säkerhet är viktigt. Låna inte ut id-handling, tex mobilt bankid, eller dela ut kontouppgifter till någon. Om du misstänker något brott kopplat till dina konton, kontakta din bank.
  • Innan du fått in rutinerna för hur mycket dina inkomster ska räcka till kan det vara en idé att själv sätta upp begränsningar för till exempel ditt eget swishande.
  • För att få koll på inkomster och utgifter, kan du ta hjälp av någon av de appar som ger översikt. På Swedbank finns Utgiftskollen.
  • Flyttar du hemifrån är det bra att se över om du behöver ha en egen hemförsäkring.
  • Hos oss är banktjänster gratis tills du fyllt tjugotvå år, eller så länge du är student. På försäkringar finns också rabatter. Kom in till oss så berättar vi mer!